Tapeters olika skillnad och intryck

Hur mycket påverkar en tapet?

Att skaffa en tapet som man ska gilla länge, inte tröttna på samt inte störa sig på kan anses som jobbigt för många, vilket vi förstår till 100%. Det är svårt att veta vad man egentligen gillar, och många vågar inte ta risken eftersom det är såpass omständligt att byta en tapet. Men vi tycker att en tapet kan göra mycket av en design hemma i ens bostad och det är även en viktig del i ens personlighet enligt oss. Då menar vi givetvis inte att man blir en bättre person om man skaffar en tapet, vilket ni säkert förstår, utan vi menar att hemmet speglar av sig mer om hur man är som person om man har en tapet man har valt ut själv. Därför kommer vi komma med några råd hur du ska tänka när du väljer tapet.

Färgen är viktigast

Vi gissar på att du redan har en av dina väggar i din bostad som du har funderat att sätta en tapet på när du väl börjar fundera kring vad för tapet du ska köpa. Då är det viktigt att flera gånger, under flera dagar, tänka igenom vilken färg det ska vara på tapeten. Viktiga faktorer som kan spela in är då exempelvis ljusinsläppet i rummet. Är det ett vardagsrum till exempel så är det bra att tänka på vilken färg möblerna är. Har du exempelvis röda möbler ska du nog inte köpa en tapet med grön färg exempel, som du givetvis inte tycker det är supersnyggt. Vi rekommenderar kontraster. Har du gråa toner på möbler kan det vara snyggt med en tapet med lite färg i sig, och tvärt om.

Ska jag ha mönster? Vad för typ i så fall?

Först och främst så är vårt starkaste, och mest framgångsrika, tips att du går till en affär som säljer tapeter och går på din magkänsla och se vad du verkligen faller för. Sedan får du tänka lite realistiskt och inte köpa en tapet bara för den är snygg, den måste passa in också. Något som kan vara extra snyggt på en tapet är även mönster. Det finns allt ifrån ganska aggressiva och hektiska mönster till lite mer mjuka och lunga. I ett sovrum till exempel skulle vi rekommendera en ljus tapet som inte är färgglad mes svaga nyanser av mjuka krumelurer, men en tapet i ett rum där man tränar till exempel eller inte kopplar av på samma sätt kan man ha mer färgglatt eller mörkare färger med mönster som är mer kantiga och där med mer aggressiva. Man påverkas mer av en tapet och karaktären i rummet än vad man tror.

Tapet på endast en vägg

Beroende på vad för tapet som du har så är det givetvis olika, men rent generellt brukar det inte bli så snyggt att ha en tapet på fler än en vägg, då det kan ge en rörig känsla och rummet kan lätt kännas mindre än vad det egentligen är. Därför rekommenderar vi att när ni skaffar en tapet, att ni endast har den på en vägg såvida den inte är ljus och inte så utstickande.