Hur du lever compact living

Trångt hemma?

Har du mycket grejer som du vägrar att slänga men inte har utrymme till allt och liten bostad? Eller har du mycket utrymme så att varje liten enskild sak har sin egna plats så att du tillslut glömmer bort vart den finns? Eller vill du helt enkelt ha mer struktur i din vardag och i ditt hem? I så fall kan vi rekommendera att du lär dig att leva compact living.

Vad innebär compact living?

Man skulle kunna säga att compact living är ett uttryck, med tanke på att man blandar ett svenskt och ett engelskt ord. Det uttrycket innebär att man i grund och botten bor litet men har mycket smidig förvaring så att man får in mycket saker på liten yta. Exempel på compact living är studenter som bor i en etta, där snackar vi om att ha bra förvaring för att det inte ska se ut som ett bombnedslag. I och med att det går ut på väldig mycket förvaring tycker jag att ni som har en stor bostad men är ute efter smidiga och enkla lösningar kan ta del av den här informationen.

Ett rum till förvaring

Så länge du inte bor i en lägenhet där alla rum är upptagna, eller hus för den delen heller, så kan det vara bra att välja ut ett rum som ni gör till förvaringsrum. Det underlättar mycket och kan även se snyggare ut än att ha lite förvaring i varje rum. Då får du mer plats till annat i dem andra rummen och det rummet med förvaring kan även bli riktigt snyggt när det numera finns snygg inredning på förvaring. Det kan exempelvis vara en walk-in-closet, tillsammans med andra förvaring som handdukar, lakan, porslin, vinter/sommarkläder.

Förvaring på ställen man aldrig tänkt förut

Ett annat ställe som är bra att ha förvaring på är exempelvis under trappan, det förutsäger att man har en trappa. Det är ett ställe som många glömmer att den finns och när man väl kollar in där så är det ganska mycket tomrum som inte kommer till användning. Ett annat exempel är att om man har en trång gång i sitt hus eller lägenhet kan man skruva fast en strykbräda på kanten som man sedan fäller ner vid användning, om man har en bänk på andra sidan förstås. Det hela med compact living går ut på att man ska tänka så kreativt som möjligt för att få så mycket saker på en och samma plats utan att det blir rörigt. Viktigt är att tänka på ett strukturerat sätt och vad det är man använder mest. Det kanske inte är speciellt lämpligt att lägga ens underkläder under trappen, utan istället vinter- eller sommarkläder som man endast tar fram en gång per år.

Släng det som inte används

En nackdel med att bo litet är att oavsett hur skicklig man är på att bo compact så kan det vara svårt att få in alla sina saker ändå. Vårt tips är att se 2-3 månader och analysera vad det är ni använder. Släng resten, oavsett hur billigt ni köpte det för eller var anledningen nu är att ni sparade det.